Frusna rör och isproppar

Frusna rör och isproppar

Sverige kan bli väldigt kallt på vintern. Det är därför väldigt viktigt att värmen där hemma fungerar som den ska, men det är inte bara element och värmepumpar som man behöver hålla koll på om det är riktigt kallt, isproppar kan nämligen bildas i vattenledningarna.

Vi går nu mot kallare tider och ju kallare det blir ute desto större risk är det att vissa rör blir frusna. Har man tex en sommarstuga som man inte är i på vintern finns det en stor risk att rör fryser och bildar isproppar när det blir minusgrader. Det är därför viktigt att man tömmer hela systemet på vatten om man lämnar stugan för en tid. Om det ligger kvar vatten i ledningarna kan det frysa till is och kan orsaka stora skador. Rören kan tex spricka och skapa stora vattenskador om det finns vatten i ledningarna.

Vad gör man när man har frusna rör

Om man vet att det finns isproppar i vattenledningarna behöver man tina upp röret så ispropparna försvinner. Det bästa sättet att tina rör är genom att använda ånga på röret så det blir varmt och isen smälter. Eld ska absolut inte användas eftersom det kan skada röret.

Det kan vara svårt att åtgärda detta själv, det viktigaste är att man gör vad man kan för att förebygga att det bildas isproppar. Om det ändå skulle hända så finns vi till hjälp dygnet runt, vi kan åka ut till Åkersberga Norrtälje, Nacka, Haninge, Älvsjö och såklart resten av Stockholm. Är du i behov av hjälp med tex frusna rör så ringer du Jour Eliten. Vi finns tillgängliga 24/h om dygnet. Vi finns även tillgängliga på jour på helgen och under jul och nyår.

Ring oss 08-23 55 20

eller mejla till info@joureliten.se