Bästa tipsen mot stopp i avlopp

Bästa tipsen mot stopp i avlopp

Ett avloppsstopp kan komma plötsligt och vara väldigt obekvämt. Det kan bli stopp i tex toaletten, golvbrunnen, handfatet eller i köksvasken. Stopp i avloppet kan även leda till översvämning, det kan i sin tur kan leda till en vattenskada. Men andra ord är det viktigt se till att de inte blir stopp i avloppet.

Vad kan stoppet bero på?

Stopp i avloppet kan bero på en mängd olika saker. Det kan till exempel vara stopp i avloppet på grund av att det inte utförts någon högtrycksspolning på länge. En annan anledning kan vara att man spolat ner för mycket fett i köksavloppet, eller att någon har spolat ner något olämpligt i toaletten.

Detta ska du inte spola ner i avloppet

  • Fett och olja. Man ska undvika att spola ner fett i avloppet eftersom det stelnar som stearin och kan orsaka stopp. Är det inte är så mycket fett kan man hälla det i en soppåse. Om det är mer olja eller fett kan man hälla ner det i en behållare och slänga den.
  • Hushållspapper är inte som toalettpapper utan det suger upp vatten och löses inte upp lika lätt som toalettpapper och kan därmed orsaka stopp.
  • Hår kan orsaka stopp i avloppet, speciellt i golvbrunnen i duschen eftersom det ofta är blandat med schampo.
  • Tops, bomullstussar med mera löses inte heller upp ordentligt i avloppet och bör därför slängas i soptunnan och inte spolas ner.
  • Bindor, tamponger och kondomer bör också slängas i en soptunna
  • Spackel. Även små mängder av spackel kan orsaka stopp i avloppet eftersom det stelnar i rören.

Vad du kan göra själv 

Om det rinner dåligt eller är stopp i handfatet/diskhon kan det räcka med att rensa vattenlåset. Det gör man genom att skruva isär vattenlåset som sitter under handfatet. Sedan rensar man det och gör rent. Att skruva isär vattenlåset brukar vara ganska enkelt, men att sätta ihop det igen och få det tätt kan vara väldigt krångligt.

Hur man rensar vattenlåset själv:

1. Skruva loss plastmuttern högst upp som är skruvad på bottenventilen
2. Ta loss hela vattenlåset
3. Häll ut vattnet
4. Ta loss den undre delen och rensa
5. Skruva sedan tillbaka den undre delen och se till att gummipackningen ligger rätt
6. Sätt tillbaka vattenlåset på samma sätt som du tog loss det
7. Spola varmvatten en stund och sedan kallvatten i ca 2min för att se till att det inte läcker.

När behövs det professionell hjälp?

Professionell hjälp kan behövas om det är stopp i avloppet trots att man har rensat vattenlåset eller golvbrunnen. Stoppet kan nämligen vara allvarligare och ligga längre ner i avloppsrören. Då är det bäst att ta dit en rörmokare eller en spolbil som högtrycksspolar avloppen. En rörmokare kan självklart även hjälpa till med att rensa vattenlåsen eller golvbrunnen om man inte vill göra det själv.

Om stoppet kommer tillbaka

I vissa fall kommer stoppet tillbaka trots att man har högtrycksspolat. Det behöver inte betyda att spolningen inte var korrekt utförd. Istället beror det i de flesta fall på att stoppet är allvarligare. Då kan fler åtgärder behöva tas. Oftast börjar man med att filma avloppet. Filma gör man genom att sänka ner en liten kamera i avloppsröret för att se vad det är som har orsakat stoppet i avloppet. Kameran mäter även hur långt ner stoppet sitter. Vilka åtgärder som sedan tas beror på vad det är som orsakat stoppet, samt vart stoppet sitter.