Kontakta oss!

Installera diskmaskin?

Installera ny diskmaskin?

Går du i tankarna på att installera en diskmaskin för att underlätta vardagen? Eller kanske byta ut den gamla till en nyare modell? Oavsett vad fallet är – installera en ny diskmaskin eller byta ut den gamla – så går vi här igenom några vanliga frågor som ofta dyker upp när du vill installera en ny diskmaskin. Är det okej att installera den nya diskmaskinen själv? Vad är kostnaden för att installera en ny diskmaskin? Vart kan jag vända mig för att få hjälp med att installera min diskmaskin? Läs vidare så ska vi besvara dina frågor så gott vi kan! 

Det första steget när man kollar på installation av ny diskmaskin är ofta val av diskmaskin. På dagens marknad finns det hundratals om inte tusentals olika modeller att välja på – och det är inte alltid det lättaste. Självklart vill man ha en diskmaskin som uppfyller bostaden behov, och gärna ska den passa in också. Vi på JourEliten förstår att det kan vara svårt att hitta rätt i det enorma utbudet och finns här för konsultation och råd när du behöver hjälp. Om det önskas hjälper vi självklart till med inköp också. 

Att installera en ny diskmaskin kan ses som en investering – det är inte bara effektivare att använda sig av en diskmaskin utan också mer hållbart än att diska för hand! Eftersom den använder mindre vatten än när du diskar för hand så sparar den inte bara på miljön utan också på plånboken! Kort och gott – du sparar tid, pengar och miljö på att investera i en diskmaskin.

Så hur går installationen av en diskmaskin till egentligen?

Beroende på om du har en diskmaskin installerad idag eller inte så kan processen se olika ut. 

Har du en diskmaskin som du vill byta ut så har du redan vatten och el förberett för den nya maskinen – förutsatt att du vill ha den på samma plats. Skulle du vilja byta plats på diskmaskinen så kan det vara bra att kontakta en rörmokare för att se över förutsättningarna för att dra om el och vatten till den ny platsen. Vi på JourEliten jobbar även med renoveringar och projektering och har därför ett antal erfarna rörmokare som kan hjälpa dig att planera för bytet. 

Om diskmaskinen ska vara på samma plats så är det en relativt enklare process. Du kan kontakta oss för att få hjälp av en rörmokare att snabbt och smidigt installera diskmaskinen. Det är också okej att installera diskmaskinen själv men för detta rekommenderar vi att man besitter grundläggande kunskaper och vet vad man gör. Detta eftersom en felinstallerad diskmaskin kan leda till onödiga vattenskador som kan bli mycket dyrare än att anlita en rörmokare i längden. 

Ifall du väljer att installera diskmaskinen själv så underlättar vi det här för dig med en grundläggande guide för hur du installerar en diskmaskin själv. Denna guide förutsätter att du redan har förberett för el och vatten. 

 1. Stäng av vattnet innan du börjar.
 2. Koppla ur kontakten ur vägen för den gamla diskmaskinen.
 3. Koppla ur de kopplade vattenledningarna. 
 4. Ta bort den gamla diskmaskinen och gör plats för den nya. 
 5. Se till att det ligger ett droppskydd under den nya diskmaskinen. Detta är ett krav och måste finnas. Droppskydd kan också kallas läckageskydd. 
 6. På baksidan av den nya diskmaskinen finns en tilloppsslang och avloppsslang anslutna till diskmaskinen.
 7. Under diskhon finns en pip – denna kopplar du nu den nya avloppsslangen till. Detta bör vara samma pip som du precis monterade ur den gamla avloppsslangen från. 
 8. När du monterat in den nya slangen så bör du tänka att den ska se ut som ett ”U” fast uppochner. Detta är för att förhindra att det rinner ner avloppsvatten från diskhon till diskmaskinen.
 9. Fäst den nya avloppsslangen med en slangklämma. 
 10. Koppla på tilloppsslangen från diskmaskinen till vattenanslutningen som sitter under diskhon. Se till att den sitter åt ordentligt så att det inte börjar läcka när diskmaskinen sätts i bruk.
 11. Koppa in elen genom att ansluta diskmaskinen till vägguttaget. 
 12. Skjut in maskinen och montera den så som du vill ha den, hur du gör detta hittar du i instruktionsboken till din diskmaskin då detta skiljer sig mellan modeller. 
 13. Efter att installationen av diskmaskinen är klar är det bra att testa ett program för att se så att den inte läcker någonstans. 

Efter att du följt alla dessa steg så är du klar med installationen av din nya diskmaskin.

Om något skulle gå fel under installationen så rekommenderar vi att du kontaktar en certifierad rörmokare för att undvika vidare kostnader. Eftersom en diskmaskin har både el- och vattenanslutningar nära varandra så är det extra viktigt att det blir rätt eftersom det kan vara farligt om något går fel.

installera diskmaskin

Förbereda för en ny diskmaskin

Om du inte redan har en diskmaskin installerad har du mest troligen inte heller förberett för el- och vattenanslutning. I detta fall så är det krav på att en rörmokare med Säkert Vatten certifikat samt en elektriker som är godkänd hos Elsäkerhetsverket. Detta eftersom felinstallationer där både el och vatten är inblandade kan leda till både fara för individen samt skador i hemmet. Exempel på skaderisker är både vattenskador och brandfara. 

Många nya fastigheter har förberett för diskmaskin medans det inte är lika vanligt i äldre fastigheter. Oavsett vilken typ av fastighet du bor i så kan vi på JourEliten hjälpa dig att förbereda för installation av diskmaskin, oavsett om det är ett byte av plats eller en helt ny anläggning. Är du osäker på vad som behövs så kan du alltid kontakta oss för konsultation.Självklart har du även rätt till rotavdrag på arbetskostnaden, vilket motsvarar 30% i de fall att du äger bostaden. Mer om rotavdrag kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Så när får man installera diskmaskin själv?

Innan du avgör ifall du själv kan installera diskmaskinen kan det vara bra att kolla vad som gäller i just din bostad. 

Detta eftersom vissa bostadsrättsföreningar och även de flesta hyresvärdar kräver att jobbet ska utföras av en certifierad rörmokare för att säkerställa att det är gjort på ett fackmannamässigt sätt. Detta även om du redan har förberett med el- och vattenanslutningar för en diskmaskin. Om du bor i en hyresrätt måste du också få det godkänt av hyresvärden att du får installera diskmaskin. 

Detta eftersom de skador som kan uppstå till följd av en felinstallerad diskmaskin kan påverka flera bostäder i fastigheten och inte bara din enskilda bostad. 

Det underlättar också i försäkringsärenden då försäkringsföretag kan kräva att det ska finnas intyg på att det gjorts av rörmokare certifierad med säkert vatten för att försäkring ska gälla.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så hoppas vi att denna genomgång kan ge dig svar på vad man ska tänka på vid installation av en diskmaskin. Det kanske låter enkelt men det är fortfarande en del som ska tänkas över innan man sätter igång. 

Självklart finns vi på JourEliten tillgängliga för konsultation och rådgivning om du vill ha hjälp med installation av diskmaskin. Vi kan hjälpa till med allt från inköp till färdig installation. 

Kontakta oss idag för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig och för prisförslag!