Kontakta oss!

Frusna vattenledningar

Frusna vattenledningar

Om vattnet har frusit i dina rör kan du vända dig till oss. Vi kan tina det som frusit samt hjälpa dig om röret sprängts eller läcker. Frusna vattenledningar kräver ett snabbt agerande.

Vi kan även hjälpa dig med att förebygga och minimera risken för att det sker just dig.

Frusna rör

Med vintern kommer kylan och också en risk för frusna rör. Frusna rör kan leda till katastrofala konsekvenser. I värsta fall kan röret sprängas och ditt hem fyllas med vatten. 

Med frusna rör menas inte att röret i sig fryser utan innehållet i röret, exempelvis vattnet i vattenledning eller avlopp. När vattnet fryser expanderar det och riskerar att spränga eller bilda sprickor i röret.

frusna vattenledningar

När fryser vatten i rör?

Vatten fryser när dess temperatur går under 0 grader
celsius. När vattnet faktiskt fryser inuti röret beror helt på hur skyddat det är från kylan. Rörets placering och isolering är många gånger avgörande för hur temperaturen påverkar. 

Om det har börjat frysa i en ledning och vattenflödet stoppas upp, ökar risken för att situationen försämras. Anledningen är att stillastående vatten fryser lättare än när det är i rörelse.

När vattnet har frusit i huset – åtgärder

Om vattnet har frusit i någon av ledningar i ditt hus eller i marken är det viktigt att snabbt agera.  Ett snabbt agerande kan minimera konsekvenserna och förhoppningsvis undvika skada. 

Om det frusit och en ispropp bildats, men röret i sig är helt och intakt, går det normalt att försiktigt tina frusen vattenledning. Är du obekväm med att själv utföra upptining eller om det uppstått skador på röret kan det vara bra att ta hjälp av tekniker. Har röret tagit skada är det av största vikt att tekniker snabbt kan komma på plats och se vad som behövs. 

Vi kan även hjälpa dig med omkringliggande arbete som kan behövas för att åtgärda de skador som sprängt/läckande rör orsakat. Har du till exempel fått en vattenskada som konsekvens av frusna vattenledningar kan du vända dig till oss så hjälper vi dig.

Förebygga fryst vattenrör – så gör du

Vill du ta det säkra före det osäkra går det att förebygga och minimera risken för att dina rör fryser. Boka in en av våra tekniker så hjälper vi dig med detta. Så här går det då till:

  1. Inspektion av rören – Rören inspekteras och det utreds vilka risker som finns för att rören ska råka ut för frysning.
  2. Åtgärdsförslag – Utifrån inspektion och riskbedömning tar vi fram förslag på förebyggande åtgärder.
  3. Offert – Tillsammans med åtgärdsförslag får du ett kostnadsförslag på att utföra de åtgärder som föreslagits. 

Förebyggande åtgärder kan exempelvis vara isolering av rör samt värmekabel.

Våra tekniker har erfarenhet och kunskap för att ta hand om frusna rör och säkerställa att de inte orsakar några ytterligare skador. Vill du ha hjälp med frusna rör eller att förebygga detta tveka inte att höra av dig.