Kontakta oss!

Rinnande toalett

Har din toalett börjat rinna?

Ett vanligt problem våra kunder ringer in om är en en toalett som inte tycks vilja sluta rinna. En rinnande toalett kan snabbt dra iväg på vattenkostnaden och är inte heller skonsamt mot miljön.

Ofta kan man åtgärda den rinnande toaletten själv; nedan går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till att toaletten börjat rinna och enklare åtgärder du själv kan testa hemma.

jour stopp i avlopp

Problem med flottventilen

I cisternen på toaletten finns en flottör. Flottörens syfte är att se till att cisternen slutar fyllas på med vatten när vattennivån nått en viss punkt. När vattnet nått maxpunkten ska en avstängningsventil täppa till inloppsröret för att vattnet ska sluta fyllas på.

Om ventilen således inte täpper till börjar vattnet rinner över genom ett breddavlopp som finns till för att toaletten inte skall bli överfylld. Den vanligaste anledningen till att ventilen slutar fungera som den ska är för att den antingen är gammal eller att gummipackning spruckit eller torkat.

Det kan också vara flottören som spruckit eller skadats och därför inte längre fungerar som den ska. För att se om flottören är skadad kan du test att hålla flottören under vatten och se om det kommer bubblor. Kommer det bubblor betyder det att den inte är tät och behöver bytas ut. Du kan testa att byta ut flottören själv men om du är osäker på hur du gör är det bättre att ringa en rörmokare som kommer och hjälper dig.

Vi finns redo på telefon dygnet runt för att hjälpa till!

Skadad bottenpackning

Om vattnet kommer ut från bottenventilen som sitter under flottören istället för breddavloppet så är den vanligaste orsaken att bottenpackningen slitits. Med ålder så torkar gummit som sitter i packningen ut och blir poröst, vilket gör att vattnet från cisternen kan rinna ut.

Kopplad till flottören finns en bottenbrygga som åker till sitt säte på botten av cisternen. Om du felsökt flottören och inte finner något fel i packningen på denna så är kan det vara just sätet som behöver bytas ut. Om du behöver hjälp av en rörmokare för att byta ut sätet så kan du ringa oss på 08 23 55 20 för snabb hjälp.

Vad kan man göra åt en rinnande toalett?

Vad kan man göra åt en rinnande toalett?
Börja med att identifiera modellen på din toalett så att du kan få fram en manual och specifikationer. Detta underlättar under arbetet och minskar risken att något händer när du håller på med toaletten. Tillvägagångssättet kan också variera mellan olika modeller och märken, men de är ofta snarlika.

Nedan kommer vi gå igenom en felsökning som funkar på de flesta toaletter;

  • Börja med att stänga av vattnet till toaletten. Detta gör du genom att skruva på den externa rör ventilen.
  • Plocka bort spolmekanismen och spolknappen och ta sedan av toalettlocket.
  • Koppla bort inloppsröret. Detta görs oftast genom att vrida av anslutningen. Var dock försiktig; om de sitter fast kan det bero på kalkavlagringar och du riskerar att bryta insatserna om du vrider för hårt.
  • Sätt på vattnet och se efter om det läcker från flottörventilen.
  • Om det läcker så har du hittat anledningen till att toaletten rinner. Du behöver då byta ut flottörventilen.
  • Om Flottörventilen inte läcker är det mest troligen bottenplattan som läcker.

Både dessa delar går i de flesta fall att byta ut. Om du är osäker på hur du gör eller om du testat och inte lyckats kan du alltid ringa oss på Jour Eliten, vi kan komma direkt eller när det passar dig!