Kontakta oss!

Bubblande avlopp

Har det börjat bubbla i ditt avlopp?

Ger ditt avlopp ifrån sig ett bubblande, kluckande ljud?
Här kan du läsa mer om vad det kan bero på och vad du kan göra åt det!

Bubblande ljud i avloppet är ofta förenat med dålig lukt och trögt rinnande vatten. Om dina rör uppvisar nåt av dessa symptom är det bäst att ta tag i problemet direkt då det ofta är början till ett stopp i avloppet, vilket ofta är mer besvärligt och kan medföra större problem. Du kan alltid ringa oss på Jour Eliten för att få professionell hjälp med problemet oavsett tid eller dag, men det finns också vissa knep du kan testa själv.

Ring oss för hjälp redan idag!

Spolbil Hudiksvall

Kluckande avlopp

Rören är som vi alla vet en central del i varje bostad. Det är därför inget ovanligt att det uppstår problem med dessa, de används trots allt dagligen. Det är dock många som drar sig för att underhålla avloppen, ofta då upplevs smutsiga och äckliga. Det är dock bra att ta hand om avloppen innna ett stopp hinner bilda sig, då stoppen sällan är trevligare att ha att göra med. Om ditt avlopp börjat ge ifrån sig kluckande ljud så är det hög tid att kontrollera dina avlopp. De kluckande eller bubblande ljudet är nästan alltid ett tecken på att något är fel med avloppet.

Oftast finns det enklare metoder du kan använda vid bublannde avlopp i antingen kök eller badrum , men om du inte lyckas så finns vi på Jour Eliten alltid redo att hjälpa dig!

Vad orsakar bubblande avlopp?

Den vanligaste anledningen till att ett avlopp börjar bubbla är för att det börjar bli ett stopp som täpper igen avloppet. Vattnet kan alltså inte rinna som det ska och istället trycks det upp luft i avloppet som orskar bubblandet. Ett annat tecken på att det börjar bli stopp i rören är att vattnet börjar rinna trögare än normalt.

I vissa fall kan bubblandet uppstå för att det är undertryck i rören vilket gör att det kommer ut luft tillsammans med vattnet. I dessa fall så tyder bubblandet inte att det håller på att bli ett stopp. Dock är det inte helt ovanligt att detta problem medför en illaluktande doft. En lösning på detta kan vara att låta en rörmokare montera en vakuumventil på avloppen. Ring oss för prisförslag!

Vad kan du göra åt ett bubblande avlopp?

Om du börjar få stopp i avloppet så finns det olika åtgärder att testa för att få bort stoppet. Beroende på om stoppet sitter i vasken, toaletten eller golvbrunnen så kan åtgärden variera.

Om det är avloppet i köket du har problem med så är det mest troligen på grund av att det samlats fett i ledningarna. Med dessa stopp kan man testa att hälla diskmedel ner i vasken följt av kokande vatten. Detta ska man sedan låta verka ett tag innan man använder vasken igen. Skulle denna metod inte funka så kan du testa att använda maskindisk istället. Du löser då upp en tablett i varmt vatten som du sedan häller i vasken följt av kokande vatten.

Ett annat husmorsknep är att blanda salt med bikarbonat som man sedan häller ner i vasken. Om du inte har bikarbonat så kan du också blanda saltet med bakpulver. Ca 15 sekunder efter att du hällt i blandningen så häller du även ner vinäger i vasken.

Om inget av ovan funkar kan du testa med ett starkare rengöringsmedel som du låter verka en stund innan du sköljer rent avloppet eller också testa och se om något fastnat i avloppet med hjälp av en vaskrensare. Dessa metoder ska du dock vara försiktig med då det kan slita på rören beroende på vilken typ av rör du har.

Om ingen av ovanstående metoder har åtgärdat problemet så är det dags att ta in proffesionell hjälp. Vid hårdare stopp så använder man en spolbil som högtrycksspolar avloppen; detta fungerar nästan alltid för att få bukt på stopp i avloppet. Ring oss så hjälper vi dig!

Är vattnet för varmt? 

Om ditt problem är att vattnet är för varmt så kan du testa att felsöka enligt nedan; 

 • Börja med att stänga av varmvattenberedaren genom att slå av säkringen i elskåpet. 
 • Ta bort åtkomstpanel, isolering och plastskydd från samtliga värmeelement. OBS! RÖR INGA ELEKTRISKA ANSLUTNINGAR ELLER LEDNINGAR! 
 • Använd en kontaktfri spänningstestare för att kontrollera att strömmen verkligen är avstängd.  
 • Kontrollera så att det är samma temperatur på bägge termostaterna. Temperaturen i varmvattenberedaren är vanligtvis mellan 55-60 grader. 
 • Justera ner båda termometrarna till samma temperatur. Tänk på att inte sänka temperaturen för mycket då vattnet är kallare när det kommer ut ur beredaren. Optimal temperatur är därför 55 grader. . 
 • Byt ut åtkomstpanelen, isoleringen och plastskyddet (även kallat säkerhetsskydd) som du tog bort innan. 
 • Slå på strömmen igen. 

Om du testat ovan och det fortfarande inte fungerat så är det dags att ringa en rörmokare för hjälp med en ordentlig felsökning.

Återkommande problem eller svårlösta stopp?

Om du har återkommande problem i avloppen eller ett stopp som inte vill ge med sig så kan man behöva filma avloppen.

När man filmar avloppen så använder man specialanpassad videoutrustning som man för ner i avloppen för att se vad som orsakar stoppet eller stoppen. Man kan också filma rören för att se skicken på rören.

Vid en filmning börjar man med att spola om detta inte gjorts nyligen. Detta för att kameran ska kunna se ordentligt i rören.

Har du ett begynnande stopp i rören så rekommenderas det att man tar tag i stoppet direkt för att det inte ska sätta sig. Väntar man för länge så kan stoppet bli hårdare och kräva större åtgärder än om man åtgärdat stoppet direkt.

Ring oss för konsultation och snabb hjälp! Vi har både spolbilar och filmutrustning och kan hjälpa till med alla sorters stopp!

Här nedan kommer en kort punktlista med vanliga frågor och saker att tänka på vid stopp i avloppen;

 • Varför bubblar det i avloppet?
  Bubblande avlopp är oftast tecken på att något inte står rätt till i dina rör. Antingen ett begynnande stopp eller dåligt vattentryck.
 • Vad kan du göra när det bubblar i avloppet?
  Du kan testa att åtgärda problemet själv. Om du inte lyckas är det bäst att du tar in professionell hjälp som kan hjälpa dig åtgärda problemet.
 • Varför blir det stopp i avloppet?
  Avloppstopp är ingenting ovanligt och kan bero på många olika saker. Det kan vara fett, smuts eller rester från vanligt hushållsanvändande som t.ex hår, matrester, sminkrester eller annat du inte tänkt på att du spolar ner. Du kan också ha råkat spola ner något som fastnat i avloppet.
 • Varför bubblar det ur golvbrunnen?
  En bubblande golvbrunn kan också bero på stopp i avloppen men även pågrund av dåligt vattentryck. Detta kan också visa sig genom dålig lukt från avloppet. I dessa fall kan du behöva en rörmokares hjälp att åtgärda problemet..