Kontakta oss!

Varmvattenberedare läcker?

Varmvattenberedare läcker?

Har du problem med en varmvattenberedare som läcker? Då är det är bäst att ta itu med direkt då det kan leda till större skador i hemmet.

En läcka kan bero på flera saker. Vanligast är läckande VVS-anslutningar eller läckande ventiler. Andra orsaker kan vara rost eller att värmeelementen inte sitter åt ordentligt. Dessa kan du testa att skruva åt själv. 

Om din varmvattenberedare läcker är det bäst att stänga av den för att undvika fler skador och sedan kontakta en rörmokare för hjälp att felsöka problemet. 

Ring oss för hjälp redan idag!

Varmvattenberedare läcker

Varför krånglar varmvattenberedaren?

Det finns många sätt problem med din varmvattenberedare kan visa sig på. Det kan t.ex vara att det inte kommer något varmvatten men det kan också vara att det kommer för mycket varmvatten. De kan också börja läcka, göra ljud eller ge ifrån sig vatten som är missfärgat eller luktar dåligt. 

I vanliga fall håller en varmvattenberedare mellan 15-30 år och kräver inte mycket underhåll. Det är dock inte ovanligt att det uppstår problem och det är därför bra att kontrollera din varmvattenberedare emellanåt. Det kan också vara bra att hålla koll på din varmvattenberedarens elförbrukning, då ökad elförbrukning kan vara ett tecken på att något är fel.     

Vanliga anledningar till att problem uppstår kan vara slitage, ålder, högt vattentryck, högt kalkinnehåll, fel inställningar, eller möjligtvis en felaktig värmeradiator. 

Här nedan kommer vi lista några av de vanligaste problemen och vad du kan göra för att själv felsöka din varmvattenberedare, och när det är dags att ringa en rörmokare

Att tänka på innan du börjar din felsökning av varmvattenberedaren

Tänk på att ALLTID stänga av elen till din varmvattenberedare innan du påbörjar en felsökning av de elektriska komponenterna i din varmvattenberedare. 

Då varmvattenberedaren är en högspännings apparat kan en felsökning när strömmen är på vara direkt farlig. Det är därför viktigt att alltid stänga av strömmen innan du börjar. 

Du stänger av strömmen till din varmvattenberedare genom att slå av brytaren eller säkringen varmvattenberedaren är kopplad till i din elcentral. 

Om du är det minsta osäker på hur du stänger av strömmen till din varmvattenberedare är det bättre att du ringer en kvalificerad tekniker som får utföra felsökningen åt dig. Vi på Jour Eliten har tekniker tillgängliga dygnet runt på årets alla dagar, tveka inte på att ringa oss för hjälp! 08 23 55 20

Om du inte får något varmvatten kan du testa nedan; 

 • Kontrollera att varmvattenberedaren är på. 
 • Kolla så att inga säkringar till varmvattenberedaren har löst ut. 
 • På varmvattenberedaren bör det finnas ett överhettningsskydd; kolla så att det inte löst ut. 
 • Kolla så varmvattenberedarens strömbrytare och arbetsbrytare är i rätt läge. 
 • Kolla så att inställningarna på termostaten är rätt. 
 • Varmvattenberedaren bör ha en temperaturbegränsare; kolla så att den inte löst ut. 
 • Kolla så att varmvattnet i tanken inte är slut. 
 • Kolla om vattnet har stängts av av fjärrvärmeverket. 

Om du kontrollerat allt ovan men fortfarande inte får något varmvatten så kan det vara något av nedanstående fel; 

 • Varmvattenberedaren har blivit för vitkalkad
 • Problem med cirkulationspumpen
 • Problem med vatten växlaren eller reglerventilen
 • Rost på varmvattenberedaren

Om det är något av ovan fel så är det bästa att du ringer ut en rörmokare som hjälper dig att åtgärda problemet. Ring oss så får du snabb hjälp med problemet!

Inte tillräckligt med varmvatten?

Om det är så att du inte får nog med varmvatten från din varmvattenberedare så är problemet troligen ett felaktigt värmeelement. Det rekommenderas inte att du byter ut denna själv då den är kopplad med elkomponenter. Det rekommenderas därför att du ringer en rörmokare för att byta ur denna. Ring oss på 08 23 55 20 så hjälper vi dig redan idag! 

Det kan också bero på att varmvattenberedarens kapacitet inte räcker till för hemmets förbrukning. Du kan då antingen begränsa användandet av varmvattnet eller byta till en större. Ring oss idag för offert!

Är vattnet för varmt? 

Om ditt problem är att vattnet är för varmt så kan du testa att felsöka enligt nedan; 

 • Börja med att stänga av varmvattenberedaren genom att slå av säkringen i elskåpet. 
 • Ta bort åtkomstpanel, isolering och plastskydd från samtliga värmeelement. OBS! RÖR INGA ELEKTRISKA ANSLUTNINGAR ELLER LEDNINGAR! 
 • Använd en kontaktfri spänningstestare för att kontrollera att strömmen verkligen är avstängd.  
 • Kontrollera så att det är samma temperatur på bägge termostaterna. Temperaturen i varmvattenberedaren är vanligtvis mellan 55-60 grader. 
 • Justera ner båda termometrarna till samma temperatur. Tänk på att inte sänka temperaturen för mycket då vattnet är kallare när det kommer ut ur beredaren. Optimal temperatur är därför 55 grader. . 
 • Byt ut åtkomstpanelen, isoleringen och plastskyddet (även kallat säkerhetsskydd) som du tog bort innan. 
 • Slå på strömmen igen. 

Om du testat ovan och det fortfarande inte fungerat så är det dags att ringa en rörmokare för hjälp med en ordentlig felsökning.

Varmvattenberedare läcker?

Gör din varmvattenberedare ljud? 

Har din varmvattenberedare börjat ge ifrån sig konstiga ljud? Det kan vara allt från muller eller ‘ploppande’ till ett ljud som i det närmaste kan beskrivas som gnälligt. 

De flesta ljuden uppstår oftast på grund av att vattnet börjat koka till följd av samlat smuts på botten av tanken. 

Du kan testa att tömma tanken för att se om smutset åker ut. Om detta inte funkar så kan tanken behöva bytas ut. Detta är inget du ska göra själv; ring oss så hjälper vi dig!

Är vattnet som kommer ut ur din varmvattenberedare missfärgat? 

Missfärgat vatten kan bero på att det uppstått rost i din varmvattenberedare, eller också i rören i hemmet. Det kan visa sig som exempelvis röd gul eller brun färg i vattnet. 

Det första steget för att felsöka missfärgat vatten är att ta reda på vad det är som orsakar det missfärgade vattnet. Detta kan en av våra rörmokare hjälpa dig med. 

Du kan testa att rengöra din varmvattenberedare. Följ stegen nedanför för att rengöra varmvattenberedaren; 

 • Börja med att stänga av strömtillförseln till din varmvattenberedare. Denna skall vara avstängd när du jobbar med din beredare. 
 • Testa ledningarna med en kontaktfri spänningsmätare för att säkerställa att strömmen är avstängd. 
 • Längst ner på varmvattenberedaren ska det finnas en avloppsventil. Vid denna är en slang fäst; använd den för att tömma tanken på vatten. 
 • Lossa på elementen i varmvattenberedaren och rengör dessa. Detta kan du göra med antingen natriumkarbonat alt. Vinäger blandat med vatten. 
 • Om du upptäcker rost på elementen bör dessa bytas ut av en rörmokare. 
 • Sätt tillbaka elementen och fyll på tanken igen. 
 • Slå på strömmen och testa hur vattnet ser ut från varmvattenberedaren efter rengöringen. 

Hjälper inte detta så är det bäst att du tar in en Rörmokare för att hjälpa dig med en ordentlig felsökning och eventuellt att rengöra varmvattenberedaren ordentligt. 

Ring oss idag så hjälper vi dig!

Luktar din varmvattenberedare illa? 

Dålig lukt i varmvattenberedaren kan bero på att det uppstått bakterier i beredaren. Detta kan t.ex hända när man inte använt varmvatten på länge eller att termostaterna har för låg temperatur. 

Bakterierna är sällan skadliga men det är förståeligt att lukten och smaken inte är så trevlig. 

För att bli av med bakterierna behöver du en rörmokare som kan hjälpa dig att byta ut anodsstängen på din beredare. En av våra skickliga tekniker kan hjälpa dig med detta, kontakta oss för prisförslag. 

Fungerar din varmvattenberedare fortfarande inte? 

Om du gått igenom ovan steg men fortfarande har problem med din varmvattenberedare så är det dags att kalla in en rörmokare för att hjälpa dig felsöka problemet. Vi på Jour Eliten finns tillgängliga dygnet runt alla dagar på året för att hjälpa dig med din varmvattenberedare. 

I de fall att varmvattenberedaren behöver bytas ut så erbjuder vi konkurrenskraftiga priser för både inköp och installation av varmvattenberedare. Kontakta oss redan idag för offert!