Kontakta oss!

Byta blandare?

Dags att byta blandare?

Blandare – som ibland också kallas kran – är nog en av de utrustningar som används mest i bostaden. På dagens marknad finns det många blandare att välja mellan och de fyller många olika funktioner. Likaså finns det många olika anledningar till att byta ut sin blandare. 

Kanske vill man byta i samband med en renovering för att den ska passa in bättre, kanske till en med andra funktioner som passar bostadens behov bättre, eller så kanske man är ute efter en som är mer klimatsmart än den man har idag. Eller så kan det vara så enkelt som att den nuvarande gått sönder. 

Exempel på olika funktioner att tänka på när man byter blandare är t.ex:

 • Inbyggd termostat för blandare i duschen som håller temperaturen på en ´bekäm´ nivå.
 • Hetvattenspärr som gör att man inte kan bränna sig på vattnet, populärt bland barnfamiljer. 
 • Blandare som kontrollerar vattenmängden vilket kan spara pengar för hushållet. 

Kan man byta blandare själv?

Det finns ingenting som hindrar dig från att byta blandare själv, vare sig köksblandare eller blandare i duschen/badrummet. Dock är det rekommenderat att anlita en rörmokare för jobbet så att det blir fackmannamässigt gjort. Detta underlättar om det skulle uppkomma skador och man ska ta hjälp av försäkringsbolag, då dessa ofta kräver att det ska vara utfört på ett fackmannamässigt sett. Det blir alltså en smidigare process för dig som konsument om du anlitar en certifierad rörmokare. 

Detta kan också vara bra att tänka på eftersom en eventuell vattenskada kan bli väldigt kostsamt, särskilt om du byter blandaren själv och till följd inte får hjälp av försäkringsbolagen. 

Så även fast det kan kännas kostsamt att anlita en rörmokare för att byta blandare istället för att byta blandare själv så kan det löna sig i det långa loppet. Installationen täcks också av rot-avdrag, vilket ger dig 30% på arbetskostnaden förutsatt att du inte använt upp det redan.

Byta blandare

Byta blandare själv

Om du trots detta ändå vill byta blandaren själv har vi här en förenklad förklaring av processen för att byta blandare till handfatet (efter det att du kopplat bort den gamla blandaren);

 1. Börja med att kolla så det är samma CC-mått på den gamla och nya blandaren
 2. Stäng av vattnet
 3. Skruva bort armaturen
 4. Koppla löst anslutningarna
 5. Skruva löst muttern som sitter i kommoden och ta bort blandaren
 6. Sätt dit den nya blandaren.
 7. Följ nu instruktionerna motsatt och i omvänd ordning för att koppla in den nya blandaren.
 8. Kolla så att den nya blandaren sitter åt rätt håll
 9. Använd en polygrip för att skruva åt brickan, muttern och den utvändiga skruvgängan på den nya blandaren
 10. Nu är det dags att fästa rören. Det finns två anslutningar inuti monteringsröret, en för kallt och ett för varmvatten. Dessa ska kopplas till de ändar som sitteri väggen med hjälp av klämkopplingar. Om rören är för långa så kan du kapa av de till önskad längd. Se till att matningsrören och kopplingsmuttrar är på plats så att du fogen är vattentät.
 11. Testa slå på vattnet och kolla så att det inte läcker någonstans.

Om du stöter på problem under installationen när du håller på att byta blandare själv så dubbelkolla att du följt alla steg när du installerat den nya blandaren. Följer du alla steg och ändå inte får ihop det eller fått en läcka någonstans så är det en bra idé att kontakta en vvs-are som kan hjälpa dig med installationen för att förhindra framtida skador.

Behöver du hjälp med din nya blandare?

Om du har svårt att välja vilken blandare du ska ha, oavsett om det är köksblandare, blandare till duschen eller någon annan sorts blandare, så kan du alltid kontakta oss på JourEliten för hjälp och rådgivning om vad som kan passa er. Vi kan även hjälpa till att köpa in blandare. Allt detta görs i samverkan med dig som kund och efter dina önskemål.

Vi hjälper självklart även till med installation av din nya blandare om så önskas. 

Bra att tänka på är att du har garanti om materialet köpts in och installerats av samma leverantör. Därför är helhetslösningar där man får hjälp från inköp till slutförd installation en populär tjänst hos oss. 

Kontakta oss idag för prisförslag eller rådgivning!